УЗВАР
На 1 склянку меду або цукру – по 100 г сушених груш, яблук, вишень, слив, 50 г ізюму і 1 л води.
Перебрані і добре промиті сушені фрукти і ягоди заливають водою, кладуть мед або цукор, закривають щільно покришкою і варять 3 – 4 години. Коли фрукти і ягоди стануть м’якими, узвар ставлять у холодне місце для охолодження і настоювання.
УЗВАР З ЯБЛУК І ЖУРАВЛИНИ
На 500 г свіжих яблук – 0,75 склянки журавлини, 1 склянку цукру, 2 – 3 склянки води.
Журавлину перебирають і промивають, кладуть у каструлю, видавлюють сік, а вижимки заливають водою, добре дають прокипіти і проціджують відвар. Обчищені яблука нарізують великими кубиками. У проціджений журавлиний відвар кладуть цукор, проварюють, кладуть підготовлені яблука, варять до готовності, змішують з соком і ставлять у холодне місце для остигання.
УЗВАР З ЧОРНИЦЬ
Чорниці перебирають, промивають, заливають холодною водою, доводять до кипіння, додають цукор, добре проварюють і ставлять у холодне місце для остигання.