УЗВАР

 На 1 склянку меду або цукру – по 100 г сушених груш, яблук, вишень, слив, 50 г ізюму і 1 л води.

Перебрані і добре промиті сушені фрукти і ягоди заливають водою, кладуть мед або цукор, закривають щільно покришкою і варять 3 – 4 години. Коли фрукти і ягоди стануть м’якими, узвар ставлять у холодне місце для охолодження і настоювання.

УЗВАР З ЯБЛУК І ЖУРАВЛИНИ

 На 500 г свіжих яблук – 0,75 склянки журавлини, 1 склянку цукру, 2 – 3 склянки води.

 Журавлину перебирають і промивають, кладуть у каструлю, видавлюють сік, а вижимки заливають водою, добре дають прокипіти і проціджують відвар. Обчищені яблука нарізують великими кубиками. У проціджений журавлиний відвар кладуть цукор, проварюють, кладуть підготовлені яблука, варять до готовності, змішують з соком і ставлять у холодне місце для остигання.

УЗВАР З ЧОРНИЦЬ

 

На 500 г чорниць – 0,75 склянки цукру, 3 склянки води.

Чорниці перебирають, промивають, заливають холодною водою, доводять до кипіння, додають цукор, добре проварюють і ставлять у холодне місце для остигання.

 

 

КИСІЛЬ МОЛОЧНИЙ 

На 5 склянок молока – 0,5 склянки картопляного борошна, 1 ванільний порошок, 1 склянку цукру.

Молоко кип’ятять, додають цукор, ванільний порошок і розведене у молоці картопляне борошно. При вливанні картопляного крохмалю треба безперервно мішати, щоб не зварились галушки. Масу доводять до кипіння, викладають на блюдо, загладжують ложкою і ставлять у холодне місце для остигання. До киселю можна подавати варення.

КИСІЛЬ МОЛОЧНИЙ НА ЖОВТКАХ

 На 5 склянок молока – 4 яйця, 1 склянку цукру, 1 ванільний порошок, 1,5 ст. ложки пшеничного борошна.

 Жовтки розтирають з цукром, розводять борошно з невеликою кількістю молока і збивають його разом з жовтками. Приготовлене для киселю молоко кип’ятять і, коли воно закипить, вливають в нього, швидко мішаючи, приготовлені жовтки, не доводячи до повторного кипіння. При повільному помішуванні жовтки можуть зваритися. Далі молоко знімають з плити і в той же час додають в нього, швидко помішуючи, збиті в пінку білки. Потім кисіль виливають на блюдо і ставлять у холодне місце. Подають на стіл з варенням.

КИСЕЛИЦЯ

 На 500 г свіжих слив або на 200 г сушеного чорносливу – 3 ст. ложки кукурудзяного борошна або манних крупів, 0,75 склянки цукру, 5 склянок води.

Свіжі сливи або сушений чорнослив перебирають, промивають, заливають водою, добре розварюють, протирають крізь сито. Протерті сливи змішують з відваром, в якому варились ягоди, доводять до кипіння, висипають злегка підсмажене кукурудзяне борошно або манні крупи, цукор і варять до готовності. 

Киселицю подають гарячою.

 

 

 

 

 

 

 

ПШЕНИЧНА КАШКА З МАКОМ І ГОРІХАМИ

 На 400 г пшениці – 1 склянку маку, 0,5 склянки горіхів-ядра, 1 склянку цукру або меду, 0,5 л води для розтирання маку.


Пшеницю перебирають, промивають і варять у воді до готовності. Перебраний мак заливають киплячою водою і дають постояти закритій посудині 1 годину. Після цього воду зливають, а мак добре розтирають, поступово домовляючи киплячу воду, дрібно посічені горіхи, цукор або мед. Мак і горіхи змішують із звареною пшеницею.

ЯГОДИ В ТІСТІ

 

На 500 г малини, полуниць або вишень без кісточок – 0,75 пшеничного борошна, 3 яйця, по 2 ст. ложки сметани, молока, смальцю і цукру, 1,5 чайної ложки цукрової пудри.


Просіяне борошно кладуть в каструлю, додають жовтки, сметану, цукор, молоко, сіль, добре змішують, щоб не було грудочок і додають збиті білки. Перебрані і промиті ягоди посипають цукром і ставлять на 1 годину у холодне місце. Після цього сік від ягід відціджують, ставлять в каструлі на вогонь і дають прокипіти. 
Підготовлене тісто завтовшки 1 см наливають в сковороду з добре розігрітим смальцем. Зверху на одну половину тіста кладуть підготовлені ягоди і підсмажують. Другу половину підсмаженого тіста загортають на ягоди так, щоб утворився вигляд великого вареника. Після цього тісто повертають на інший бік і смажать до готовності. При подачі на стіл посипають цукровою пудрою і поливають провареним соком.

 

 

 

 

 

© kirichik17

Сделать бесплатный сайт с uCoz