Вареники

 
 

Ой хлопцi ви молодцi,

Вгадайте мої сни,
Вiзьмiть coбi дiвчину,
Вiддайте пироги.

(Українська народна пісня)

Вареники-хваленики, усі хвалять, та не усі варять, каже народне прислів’я. Вареники – зокрема зроблені на пару, страва переважно святкова, бо сам процес приготування вимагає неабиякої кулінарної вправності. Особливої слави зажили вареники з сиром у сметані, вареники з маком, вишнями та чорницями, политі медом.

Варіант по-простіше називається «лінивими» варениками. Вони робляться з тіста, перемішаного разом з начинкою і варяться у казані.

Вереники вважаються, нарівні з борщем, найтиповішою стравою в української національної кухні. І так уже вони полюбились народу, що не лише оспівав він їх у піснях, а й відвів панівне місце у значних обрядах.

На приклад, на Щедрий вечір (14 січня) на столі обов’язково мала стояти макітра вареників з капустою.

На Масляну під час Сиропустного тижня головними обрядовими стравами були млинці та вареники. Бо уособлювали у собі символи Сонця та Місяця.

На Варвари (17 грудня) сільська молодь збиралася на вечорниці. Хлопці приносили наливку, а дівчата готували вареники з сиром. Проте кілька вареників начиняли клоччям з попелом, а на Поліссі – борошном. Хлопці не поспішали хапати вареники з макітри, бо знали таку штуку. Тому уважно придивлялися до кожного виробу. При надкушуванні такий вареник «пирхав», запорошуючи хлопцеві обличчя. Це викликало загальний сміх, а до бідолаги приліплювалось прізвисько «пирхун», яке інколи залишалось на все життя.

Начиняли вареники картоплею, капустою, грибами, патрохами, квасолею, солодким чи солоним сиром, фруктами або ягодами. Подекуди в Україні вареники з сиром кличуть пирогами. Наш народ влучно підмітив чоловічу пристрасть до цих кулінарних виробів та дотепно оспівав її у піснях на зразок: «А мій милий вареничків хоче» та «Із сиром пироги».

 

ТОРТ БІСКВІТИЙ

 На 200 г картопляного борошна – 12 яєць, 400 г цукру, 1,5 лимона.

1-ий спосіб. 

Жовтки відокремлюють від білків і протягом однієї години розтирають з цукром та розтертою цедрою лимона. 

До держаної однорідної маси додають невеликими порціями картопляне борошно, добре вимішують, а потім додають збиті в піну білки і вимішують зверху вниз. Масу відразу ж викладають підготовлену форму і випікають в духовці при невисокій температурі близько 1 години. 
2-ий спосіб. 
Бісквіт виготовляють описаним вище способом, але звечора, щоб випечений торт добре остиг. Потім торт розрізують на дві частини в горизонтальному напрямі, добре змочують цукровим сиропом, в який додають ром або коньяк. На нижній корж кладуть шар крему, розрівнюють, накривають другим коржем, але верхом вниз. 
Крем можна класти будь-який на ваш смак.

 

 

Сделать бесплатный сайт с uCoz